Kalendár prác

Kalendár prác

Tento kalendár prác vychádza väčšinou zo skúseností bonsajistov. Uvádzam tu hlavne stromy a práce, s ktorými prichádzam do styku a ktoré som si vyskúšal. Čo sa týka postrekov, fungicídne robím preventívne od apríla do začiatku októbra cca v trojtýždňových intervaloch. Proti škodcom skôr lokálne a podľa výskytu. Hnojivo pridávam rozpustné, alebo tekuté do každodennej zálievky. Používam asi trojnásobnú koncentráciu, ako je uvedené v návode a adekvátny podiel na každý deň. Okrem toho 3x do roka pridávam aj pevné hnojivo na báze repkových výliskov, alebo slepačí, granulovaný trus. Informácie budem postupne dopĺňať a aktualizovať.

 

Marec Posledná dekáda :

Odzimovanie, zimný postrek, rez listnáče + larixy, prípadne aj ich dotvarovanie.

Prelom marca a apríla : Presádzanie – ako prvé sú to väčšinou larixy - hneď, ako sa objavia  na konci pupeňov zelené špičky a javory. Nasledujú ihličnaté sú to jalovce, tisy a ginkgo.  

 

Apríl:

Už okolo 7. začínam pincírovať acer palmatum. Je treba začať takto skoro, aby nenarástli dlhé internódiá. Pincírovanie je vlastne zaštipovanie mladých výhonkov, ale až po vyhnaní prvého páru pravých listov. O pár dní neskôr pokračujem Buergermi. Toto sa robí, pokiaľ nie sú všetky výhony zaštipnuté.

Natieranie jinov a shari. Robí sa 2x ročne polovičnou koncentráciou prípravku Jin-liquid.

Prihnojovanie pevným hnojivom (okrem čerstvo presadených).  

Okolo 15. : Presádzanie – borovice , smreky, Zelkova.  

Koniec apríla : zaštipovanie sviečok borovíc, zaštipovanie Zelkova a mahalebka po odkvete.    

 

Máj:

Priebežne, podľa potreby zaštipujeme aj ostatné listnáče + jalovce a larixy.

Koniec mája : odlistenie Acer palmatum.

Predstavujem Vám techniku vylamovania sviečok na zapestovaných (natvarovaných) boroviciach. Skrátením sviečok skompaktňujeme obrast a prerozdeľujeme energiu v rámci celej koruny. Silné výhony skracujeme viac, slabé menej až vôbec, aby bola koruna rovnomerne vyživovaná. Najideálnejšie je začať s skracovaním sviečok, keď ukončia svoj dĺžkový rast. Ak sviečky skrátime skôr, môžu sa ešte predĺžiť a preto treba úkon opakovať. Vylamujeme rotačným pohybom, nikdy nie nožnicami, ktorými by sme prestrihli budúce ihlice! V tomto období aplikujeme do substrátu horkú soľ a po zime ešte stále nehnojíme. Znížime zálievky na minimum, čím sa skráti dĺžka budúceho letorastu a dĺžka budúcich ihlíc. Až po vyzretí ihlíc začíname aplikovať hnojivo a zalievame raz za dva dni. Doplním pre tých, ktorých zaujíma, čo sa stane so sviečkami po ich skrátení: Keď sú sviečky borovice ešte zabalené, tak v mieste, kde ich skrátim, vyrazia nové výhonky. Ak sviečky skrátim v čase, keď už sú taká strapkané, tak nové výhonky vyrazia v mieste, kde som ich skrátil, a aj na spodnej časti sviečky. Ak sviečku skrátim až v auguste, tak vyrazí nové púčiky z každej jednej ihlice na sviečke (ideálne, ak chcem rýchlo a výrazne zahustiť konár) Perfektné je, že tieto 3 techniky môžem použiť súčasne na jednom strome naraz. Tam, kde chcem len udržať vzhľad, skrátim ihlice kým sú v ochrannom obale. Tam, kde chcem na konári pridať zeleň, čakám až do augusta.  

 

Jún:

Odlistenie Acer buerger a Zelkova.

Zaštipovanie tisov.

Okolo 15. : Prihnojovanie pevným hnojivom.

Sypavky na boroviciach - Blíži sa obdobie, kedy je potrebné vykonať preventívne opatrenia na ochranu borovíc pred sypavkami ( Lophodermium, Mycosphaerella, Dothistroma). V období od konca mája až do augusta dochádza k infekcii nových ihlíc a preto práve v tomto období má význam vykonať preventívne postreky fungicídmi. Neskôr, keď už sú ihlice infikované, postreky nepomôžu. To že ihlice boli infikované zistíme až na jeseň, keď sa na ihliciach objavia žlté škvrny, neskôr na jar hrdzavohnedé s čiernymi bodkami. V takom prípade počkáme kým vyzrú nové ihlice a staré pretrháme a spálime. V období keď ihlice vyzrievajú (koniec mája až začiatok júla) používame fungicídy, ktoré neobsahujú meď - Dithane Dg Neotec a Ortiva. Neskôr keď už sú ihlice plne vyzreté môžeme použiť aj fungicídy obsahujúce meď - Kuprikol 50(meďnaté fungicídy by mohli nevyzreté ihlice poškodiť/spáliť). Účinnosť postrekov závisí aj od počasia, ak je daždivé počasie s vysokou vzdušnou vlhkosťou je potrebné postreky opakovať každých 7 dní, ak je počasie slnečné stačí postrek zopakovať za 14 dní. Nezanedbateľný význam pri infikovaní ihlíc má aj poškodenie savými škodcami ako sú vošky a roztoče. Tie svojím pôsobením dokážu rastlinu jednak oslabiť a okrem toho spôsobujú drobné ranky, cez ktoré môžu byť ihlice ľahšie infikované spórami. Preto je dôležité mať pod kontrolou aj ostatné škodlivé činitele a nielen to. Keďže všetko má určitú nadväznosť (aj choroby), za najdôležitejšie považujem zabezpečiť stromom správne stanovište, substrát, zálievku, hnojenie a dodržiavať termíny od presádzania, údržby až po samotné tvarovanie. Keď budeme mať stromy v dobrej kondícii...budú aj zdravé a oveľa odolnejšie voči chorobám a škodcom!  

 

Júl:

Toto obdobie je celkom vhodné na rez. Hlavne borovica, marhuľa, wisteria. Prúdenie miazgy totiž nieje také silné, ako na jar. Na boroviciach tiež môžeme zastrihávať tohoročné výhony. Tak isto je to vhodné obdobie aj na vytváranie shari. Rany sa ešte do zimy stihnú zahojiť.

 

August:

Okolo 15. : Prihnojovanie pevným hnojivom.

Okolo 20.: Zastrihávanie tohoročných výhonov borovíc. Toto sa môže robiť v rôznych obdobiach a iným spôsobom a vždy to má iný vplyv na vytváranie pupeňov. Je treba si radšej preštudovať odbornú literatúru. Napr.: Bonsaje a japonské zahrady č.23, str. 12,13. U nás sa nemôžeme riadiť ázijskými  termínmi, lebo tam vyháňajú borovice 2x do roka.  

 

 

September:

V tomto období stromy najviac naberajú na objeme. Preto musíme viac kontrolovať zarezávanie drôtov. Toto ale treba robiť počas celej sezóny.

Od polovice mesiaca môžeme odstraňovať staré ihlice na boroviciach.  

 

Október:

Toto obdobie považujem za najlepšie na tvarovanie stromov. Konáre už nenaberajú na objeme, drôty na nich dlhšie vydržia a tým pádom si lepšie podržia svoj tvar. Kto má studený skleník, tak môže tvarovať počas celej zimy. Po tvarovaní je lepšie umiestniť stromy práve v ňom.

Natieranie jinov a shari.

Koncom mesiaca – zazimovanie, prípadne zimný postrek.  

 

November:

Čo sme nestihli v októbri, môžeme pokračovať ešte teraz, pokiaľ nám to počasie dovolí.

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené